Flymat

De aller fleste av oss, har et forhold til flymat. Jeg selv spiser den vel egentlig mest, fordi den ofte er inkludert i prisen. Ett eller to måltider på flyreisen, hører på en måte med som en del av reisen. Skal man fly langt, er det jo nesten en nødvendighet. Men på kortere reiser, kan det nesten virke som det blir stress og mas ut av det hele – for at man i det hele tatt skal rekke å bli servert og ha tid til å spise før landing. Jeg kan vel ikke si at det er noen stor smaksopplevelse å spise flymat, jeg kan nesten ikke huske at jeg noen gang har tenkt «wooow dette var jammen meg godt» Den er mest preget av lite smak, trange bord og plastbestikk. Men la oss se litt nærmere på dette med flymat, om det er snakk om merkelige steder å servere mat – må det i alle fall være 30.000 fot over moder jord.

Dette er årsaken til den spesielle smaken på flymaten

Jeg kunne nesten være fristet til å si «Dette er årsaken til den smaksløse flymaten» Men ok den er ikke helt smaksløs, men som overskriften sier så er det en helt spesiell smak på den.

I følge ekspertene er det slett ikke noe galt, hverken med flymaten eller de som lager den. Men det er faktisk slik at smaksopplevelser, er annerledes i et fly enn på bakken. Jeg for min del trodde dette var en dårlig unnskyldning fra flyselskapene, snarere enn fakta.

Men jeg velger å tro på de som kan noe om dette, og mitt sinne og frustrasjon over fly catering bransjen er nok ubegrunnet. Dette ber jeg om unnskyldning for, da jeg mang en gang har vært ganske så irritert over at de ikke kan lage skikkelig mat.

Egen kunst å produsere flymat

Det er en egen kunst å produsere flymat, og det er ikke tilfeldig hva som serveres der oppe i himmelen. For det er dokumentert at smaksløkene våre endrer seg, jo høyere opp vi kommer. Selv den beste maten fra en topp restaurant, vil smake annerledes ombord i et fly som ikke står på bakken.

Man kan gjøre en test, ved å kjøpe mat fra en bra cafe eller restaurant på flyplassen. Det sies også at man kan teste ut egen mat hjemmefra, men dette er jo ikke mulig med tanke på sikkerhetskontrollens harde regime i forhold til medbrakt mat.

Man vil få den samme nedturen med all annen mat, og i dette tilfellet er det bokstavelig talt. Så jeg lover etter at jeg fikk denne kompetansehevingen, at jeg aldri mer skal banne og sverte over hverken GateGourmet eller andre fly catering aktører. Dere er tilgitt, bare så det er avklart.

Menyen er viktig

Det er både luftfuktighet og trykk, som gjør at vi opplever smaker annerledes i et fly. Derfor er det viktig at det velges menyer, som ikke påvirker dette i like stor grad. Noe mat er rett og slett ikke egnet, til å spises i fly.

Dette forklarer kanskje hvorfor det ofte er svært like retter som serveres, uavhengig av hvilket flyselskap man velger.

Til og med støy fra flymotorene, påvirker oss i møte med opplevelsen av flymat.

Jeg forstår at jeg har dårlig kort på hånden, hvis jeg i det hele tatt skal prøve å klage på flymaten i fremtiden.

Have a good flight and enjoy your meal!