Frøya – matfatet og opplevelsene

Frøya er bare en av mange øyer langt ute i Trondheimsfjorden. Et matfat som har blitt mer tilgjengelig med at veien har blitt lagt i tunnel fra fastlandet. Noe som var ganske naturlig på grunn av en industri som både er omdiskutert og debattert. Lakseoppdrett tilfører øygruppa enorme inntekter. Det sies at det hver halvtime tid går ut et kontainerlass med laks til markedet i Europa fra anleggene her.

Men Frøya er så mye mer, og midt i det hele, restauranten Havheim på Hotell Frøya. Her serveres de deiligste retter som består av kortreist mat med en touch av kontinentets mange kjøkken. Dessuten er denne delen av Trøndelag utmerket for øyhopping, havørnsafari, kajakkturer og besøk på et av mange fyrtårn.

Frøya

Etter å ha forlatt fastlandet ved Hemnskjela dykker man 150 meter under havet og kommer opp igjen på øya Hitra. Fra utløpet er det 30 kilometer til man igjen dykker ned i en stupbratt tunnel. På andre siden venter Frøya og Sistranda kommunesenter. Fra en deilig middag på Havheim kan man dra videre til en av øyene Uttian eller Inntian eller en av de mange flotte stedene langs skjærgården. Øya arrangerer både fotballcup og det berømte turrittet Tour de Frøya, som trekker tusenvis av mennesker hvert år. Vil man enda lenger ut enn Frøya kan man ta den sjarmerende ferga til Mausund og Sula fra Norddyrøya.

Frøya

Mausund

Mausund er en gruppe øyer som har mange fastboende. De driver med fangst og oppdrett. Der driver de blant annet med oppdrett av leppefisk som brukes som rensefisk i oppdrettsanlegga. Mausund har en stor bro knytter hovedøya med flere av de mindre øyene. Den muntre matros er en av Mausund spisesteder, som serverer god mat og drikke for dem som enten vil legge til kais eller bare komme innom for en matbit og en prat. Torleifs Skatvold er en ildsjel som elsker å varte opp for bekjente og turister i øyriket. Dermed startet han like godt Supen Pøbb som ligger svært idyllisk til mellom Mausund og Sula. Det er vanlig å legge til ved den lille kaia rett ved, for å nyte deilige måltid og noe i glasset. Sommerdagene her ute blir ikke bedre noe annet sted i verden.

Sula

Sula er et lite øysamfunn som har oppstått som resultat av fiske og havbruk. I dag er stedet stort sett benyttet som fritidsområde, selv om det både fins kirke, hotell og butikk her. Veien fra fergeleiet er ca. 3 kilometer inn til sentrum med små fargerike hus. Det er ikke uvanlig å se at ting er tjoret fast her fordi det blåser godt her ute i havgapet. Sula har en rekke rorbuer med svært god standard for besøkende. Her er det bare å legge av gårde med fiskebåten om morgenen og ikke komme tilbake før dørken er full med havets gleder. Frøya har også en rekke andre øyer rundt seg, men enda lenger ute i havgapet finner man blant annet Sauøya hvor det også har bodd folk i uminnelige tider.