God mat på skinner

Tiden med flotte restaurantvogner er for lengst forbi de fleste steder, men det at denne type skinnegående restauranter fortsatt finnes – synes jeg er både spennende og riktig. Selv er jeg gammel nok til å huske, at togene her hjemme hadde slike vogner. Det var på den lengre strekningene, man fant dette flotte tilbudet. Men etter hvert valgte NSB å fjerne restaurantvognene sine, og erstattet de med kafevogner og etter hvert automater som vi ser i dagens tog. Det at det var noe helt spesielt med denne type matservering på togturen, er det nok flere enn jeg som synes. Nå viser det seg at det er flere og flere togselskap rundt i verden, som faktisk ser muligheter i å ha et slikt tilbud. Vi skal se på hva som skjer i vårt naboland Sverige, som er i full gang med å gjeninnføre restaurantvognen på en del jernbanestrekninger. Det finnes noe tilsvarende i Norge, men dette er mer et tilbud som en aktør tilbyr i visse helger i året – og ikke noe man finner i ordinære tog.

Den hvite linduken er på vei tilbake

Toget vi nå skal skrive om er Det Blå Tåget i Sverige, her er det hvite linduker som gjelder – og ikke minst god mat og drikke. Vognene som brukes er ikke nye, men faktisk fra 1960-tallet så her er det nostalgi i lange baner – bokstavelig talt. Selskapet som driver Blå Tåg er Skandinaviska Jernbanor, som går svært så langt og offensivt ut med dette nostalgiske mattilbudet på skinner.

Norge la ned dette tilbudet på 1990-tallet

Sørlandsbanen jernbane

Om vi tenker på de ordinære togene som hadde restauranttilbud i Norge, så forsvant disse på midten av 1990-tallet. Det var jernbanestrekninger som Sørlandsbanen, Dovrebanen og Bergensbanen som var de siste med restaurantvogner. I Sverige er det flere jernbaneselskap som nå ser potensiale, ved å vende tilbake til en svunnen tid og setter altså inn restaurantvogner i sine tog. Veolia som er av konkurrent av det svenske statlige jernbaneselskapet SJ, har faktisk kjøpt opp eldre jernbanevogner og pusset dem opp til restaurantbruk.

Rutegående tog Gøteborg-Uppsala

Men vi vender tilbake til Blå Tåget som trafikkerer strekningen Gøteborg – Uppsala, noe det her gjort siden vinteren 2011. Det er stilen som teller på Blå Tåget, og ikke minst maten så klart. Om man har dårlig tid, ja da skal man velge SJ sine lyntog og ikke Blå Tåget – hvor det er maten som står i høysete. Toget går ikke hele uken, men ifølge rutetabellene så har det avganger fra torsdag til søndag. Om man vil en tur innom den svenske hovedstaden, er dette mulig med helgetogene til selskapet. Blå Tåget har også en egen pianobar, så dette er virkelig en reise med stil og eleganse.

Eget kjøkken ombord i toget

På det Blå Tåget er det ikke snakke om å varme opp maten, for her lages maten fra bunnen av i togets eget kjøkken. Selskapet markedsfører sine reiser, som et tilbud helt utenom det man forbinder med en ordinær togreise med andre selskap. Mer luksus og høyere komfort, er helt klart det du får med deg på kjøpet ombord i dette toget.