Oslo i førjulstiden

Oslo er ikke av de største byene, men den desidert største vi har i Norge så klart.

Men om vi ser til andre hovedsteder, ja da blir Oslo ganske så liten. Men dette betyr ikke at det ikke er nok av tilbud å finne i byen, for når man begynner å sjekke den ut – er det ganske så mye å velge i. Jeg tenker først og fremst på serveringssteder, og bare det siste året har det dukket og en hel del nye av dem. Jeg synes alle steder har sin sjarm, for meg er både sjarm og meny viktig. Hva jeg verdsetter mest avhenger av situasjonen, altså hvilke steder jeg foretrekker å gå. Men som alle andre har jeg mine favoritter, og noen av dem har jeg skrevet litt om tidligere. Men la oss ta en førjulstur i hovedstaden, og se litt på både menyer og tradisjoner vi knytter til julen.

Markveien mat – og vinhus

Grünerløkka er blitt et veldig populært område av byen, dette ser man også av utvalget man har fått av restauranter og kafeer i denne bydelen. Markveien mat – og vinhus ligger sentralt på Grünerløkka, her er det muligheter for en flott julemiddag med valgmuligheter.

Pinnekjøtt, rakfisk og riskrem

Ribbemiddagen får du ikke her, men de har fantastisk godt pinnekjøtt – noe mange foretrekker som julemat. Tidligere var det ikke så vanlig med pinnekjøtt på Østlandet, men dette har endret seg mye de senere år.

Om pinnekjøtt ikke skulle friste, så er de minst like gode på sin rakfisk. De serverer god hjemmelaget riskrem, som dessert.

Skalldyrsuppe, elg og sjokolademousse

Det er faktisk en del som velger denne menyen, dette med viltsmak er jo noe helt spesielt. Godt og mørt elgkjøtt er noe som virkelig setter smaksløkene i sving, kombinert med en god rødvin så ligger alt til rette for en virkelig god middagsopplevelse.

Skalldyrsuppe, elg og sjokolademousse

Mange alternativer

Om vi forflytter oss litt vekk fra Grünerløkka, finnes det nok av andre restauranter som kan friste med tradisjonell norsk julemat. Engebret Café, Theatercaféen, Ekeberg restauranten, Olympen, Grand Café og Smalhans.

Dette er kun et mer eller mindre tilfeldig utvalg, men de aller fleste av dem er eldre og etablerte restauranter i Oslo. En annen ting er at disse stedene garantert serverer kvalitet, så om man ikke vet hvor man skal kose seg med lutefisk, rakfisk eller ribbe – så vil alle disse stedene være sikre valg.

Engelsk og Fransk jul

Alle land har sine mattradisjoner knyttet til julen, så hvorfor ikke prøve seg på engelske eller franske matretter. Det kan jo være deilig med litt variasjon, og for de fleste blir det jo mer enn nok av de typiske norske julerettene – innen julen er omme.

På den engelske restauranten Cru, kan de friste med en nydelig kveite som serveres sammen med chips – og til dessert er det hjemmelaget sjokoladekake. Franskmenn er jo også viden kjent for sitt gode kjøkken, og restaurantene Le Benjamin og Chez Colin er gode eksempler på nettopp dette. Menyen er rikholdig, så her er det bare å velge og vrake. Alle steder er mer travel i førjulstiden, så det vil nok være best å bestille bord for å være sikret plass. Da skulle alt ligge til rette for en flott opplevelse i Oslo, midt i juleforberedelsene.