Slå et slag for tradisjonell, norsk mat

Det er flere spennende restauranter med eksotisk mat tilgjengelig for norske ganer i både små og store byer. Alt fra tyrkiske til asiatiske til amerikanske retter er tilgjengelig, men hva med husmanskost? Maten som bygde dette landet er heldigvis på moten igjen og smakfulle varianter står på menyen i forskjellig restauranter landet over.

Mattradisjoner og flora – fauna henger sammen

Et lands mattradisjoner utvikles i løpet mange århundrer og er nær knyttet til naturen og dyrene i nærområdet. Matrettene smaksettes med urter fra nærområdet og de som er lett å få tak i via handel med andre land. Resultatet er at vi har brukt smør laget av dyremelk istedenfor olje fra oliventrær. Urter som merian, basilikum, rosmarin, salvie, dill og timian ble brukt til smakssetting istedenfor chilli og sterkere krydder.

Takket være vikingenes handel og senere hanseatenes handel, ble et stort antall forskjellige urter og kryddersorter en naturlig del av norsk kosthold.  Rikmannsfolk ville gjerne ha inn mer krydder, slik som det var på kontinentet, noe som førte til at driftige bønder plantet rader med forskjellige urter til bruk i matlagingen.

Derfor kan man ikke si at det norske kostholdet er helt prisgitt naturen. Det har blitt påvirket av handel og impulser utenifra. Samtidig er det viktig å merke seg at kun urter, husdyr og matvarer som kan overleve i Norge, har blitt fullt ut integrert inn i det norske kostholdet.

Raskere handelsveier gir større utvalg

I dag fraktes urter og matvarer ombord på raske skip eller i flyets lasterom. Dette gjør at vi har tilgang til et mye større utvalg enn noensinne før. Mange av våre nye landsmenn har tatt med seg sine eksotiske matretter som har blitt endel av vår hverdagskost. Taco og pizza er bare to av de mange utenlandske matrettene nordmennene har trykket til sitt bryst. De er blitt like norske som kjøttboller og pinnekjøtt.

Norske tradisjoner er motet igjen

I møte med spennende smaker og kraftig urter, kan man glemme å ta vare på de norske mat tradisjonene. Interessant nok er faktisk norsk husmannskost utrolig populær i såkalte norske områder i land som Spania. Nordmenn i utlandet vil ha norsk mat.

I Norge har flere restauranter satt norsk husmannskost på menyen. De serverer kjøttboller med poteter, saus, tyttebærsyltetøy og grønnsaker. Eller hva med ribbe, fårikål, lapskaus eller noen av de andre tradisjonsrike rettene? De finner du også på menyen flere forskjellige steder.

Utfordringen med norsk kosthold er at den gjerne er mer tidkrevende, spesielt hvis du skal lag den fra bunnen av og få med deg all smakene. Halvfabrikater, slik som posesupper og tørket krydderblanding, brukes av mange. Dette er en grei løsning, som gjør at matlagingen går raskere, men du ofrer litt av smakene og konsistensen. Derfor blir mange overrasket når de får servert god, hjemmelagd husmannskost.

Personlig synes jeg det er verdt å bruke ekstra tid for å få den rette smaken. Mye av hemmeligheten ligger i å la ingrediensene trekke sakte. Det optimale er å bruke hjemmelag kraft, kokt på bein og innmat. Dette kan fryses i porsjonspakker, og tas opp når du har behov for dem.

Jeg er ingen stor kokk, men jeg setter av en helg innimellom som jeg bruker på kjøkkenet.  Mye av jobben handler om å skjære opp beina, grønnsakene og innmaten og passe på mens det koker. Kjedelig, men utrolig smakfullt. Jeg anbefaler at du finner frem nettbrettet eller datamaskinen eller hva som helst for å ha litt lett underholdning. Personlig har jeg nettbrettet åpent og hører litt på lydbøker, kombinerer drager i MergeDragons og satser litt på Pokerstarscasino. Dette er enkle aktiviteter som lett kan avsluttes når du må fokusere på matlagingen igjen.

Støtt tradisjonelle restauranter

Jeg elsker eksotisk mat, men synes det er trist hvis slik mat fortrenger våre tradisjonelle retter.  Derfor bør vi støtte opp om de tradisjonelle spisestedene som setter sin ære i å lage god husmannskost fra bunnen av. Det må ikke være fancy, det skal vær godt og mettende.

Flere norske kokker har tatt på seg rollen som beskyttere og ikke minst, forkjempere for norsk kosthold. De har åpnet restauranter, gitt ut kokebøker og har fokus på å gjøre norsk mat spennende uten å ta bort særpreget.

Økologisk og kortreist mat

Et viktig argument for å spise mer norsk mat, er at dette er miljøvennlig. Husmannskost har vært laget i Norge i hundrevis av år og du må ikke importere matvarer. Mange spisesteder har spesialisert seg på økologisk og kortreist mat gjennom å samarbeide med gårder i nærheten. God mat, med minimal miljøpåvirkning.

Økologisk mat, altså mat dyrket uten bruk av sprøytemidler, er også viktig for naturen og miljøet. Ildsjelene bak økologisk matvareproduksjon mener at råvarene er mer smakfulle, er sunnere og totalt sett er bedre for helsen vår. Så totalt sett er norsk husmannskost, laget av økologisk og kortreist mat, bedre for både smakssansene og miljøet.