Stavanger – et mekka for gourmet

I lengre tid har Stavanger vist seg som et sted hvor det syder av gourmet-mat og herlige restauranter. Stavanger har som kjent blitt kjent som oljehovedstaden foran noen, og nå er de også blant de aller beste når det gjelder mat. Ikke bare på grunn av den årlige matfestivalen Glad Mat, langs Skagen Brygge i Vågen, men også på grunn av restaurantene Re-Naa og Sabi Omakase. La oss se litt nærmere på disse tre hovedattraksjonene.

Glad Mat

Glad Mat tiltrekker seg over 200.000 besøkende til den desidert største matfestivalen i landet. Her blandes tradisjonelle norske råvarer, kvalitets ingredienser og utsøkt kokkekunst sammen i en gryte av herlige smaker. Festivalen, som holder sted i juli måned, har blitt arrangert 20 ganger. Festivalen skaper et gastronomisk sentrum, hvor råvarer fra land, sjø, fjord og fjell møter hverandre. Som en økonomisk motor byen er, hjelper dette å bringe kunnskapsrike og interesserte sammen. De lokale matvarene møter kokkekunst på høyt nivå, og folk kan gå fra stand til stand å prøvesmake og teste ut helt nye smaksopplevelser. Det er ikke bare maten som gjør Stavanger til et mekka for matglade. Et deilig klima, utrolige omgivelser og et åpenhjertelig vertskap, gjør Glad Mat til en suksess år etter år.

Re-Naa

Re-Naa er en restaurant som har fortjent Michelin-stjerner

Re-Naa er en restaurant som har fortjent Michelin-stjerner. Det er kokkesjef Svein Erik som står bak navnet og konseptet. Restauranten ligger flott tilknyttet et av byens mest eksklusive hotell, og gir en smak av kulinarisk suverenitet. Re-Naa spesialiserer seg på kortreiste ferske råvarer, sammen med drikkevarer presset av druer på fat. Skal man dinere her må man booke et bord i god tid. Vil man spise enkel mat kan man besøke bistroen, mens er det en fullverdig middag man er ute etter, er restauranten hvor man bør bestille sine måltid. Restaurant-eier Svein Erik har høye plasseringer i Bocuse d`Or, kokkenes egen VM-konkurranse, etter utdanning på Gastronomisk Institutt og lære på steder som Britannia Hotell, Anden Etage og Park Avenue Cafe i New York.

Sabi Omakase

Sabi Omakase har kastet seg på sushi-trenden som har tatt Europa og Norge med storm. Sabi Omakase er kalt ”fine dining”, og det er ikke uten grunn. Med sjefskokken Roger Joya er alt lagt til rette for sushi basert på norske råvarer. I skjærgården fins det både spennende tang og tare, sammen med Joyas egen eksperimentering med alt fra kråkeboller til laks. Sabi Omakase er en Michelin-restaurant, med omtaler som kan gjøre de fleste restauranteiere misunnelige. På Sabi vil man få eksklusive måltider dedikert til den enkelte gjest, da det er svært eksklusivt å få tak i et bord her. Joya vil selv gi en egen touch på alle matfat så vel som den siste lille finishen.

Roger selv er filippinsk og uten særlige forkunnskaper har han gått i den harde læra for å bli en sjefskokk. Karrieren startet som vaskehjelp på kjøkken, men etter hvert som han fikk smaken på sushi, viste det seg at han hadde stor læringsvilje og utrolig utholdenhet. For dette er han premiert og ansett som en av verdens beste sushi-kokker.