Trendy hurtigmat i Norge

Nordmenn er kjent for å være flinke til å lage mat fra bunnen og vi bruker mange timer på kjøkkenet hver uke i motsetning til for eksempel USA hvor det nærmest er uvanlig å lage middag i hjemmet. Samtidig elsker vi hurtigmat, og de store kjedene tjener godt på sultne nordmenn som er ute etter raske måltid. Det har de siste årene kommet flere store internasjonale kjeder som har etablert seg i vårt lille land, og disse er ofte svært populære, men det er fortsatt også store norske kjeder som er mange av førstevalgene.

Pizza

Den uoffisielle nasjonalretten i Norge er på folkemunne Grandiosa, den enkle kjedelige frossenpizzaen som alle nordmenn elsker. Men når man ikke har lyst til å steke pizzaen selv, er Pizzabakeren et svært populært valg. Kjeden ble etablert i 2003, og er en av de raskest voksende pizzakjedene her i landet med over 180 utsalgssteder. Restaurantene er basert på take-away, og leverer alltid pizza på 20 minutter, og menyen er svært utvalgsrik både i form av topping og størrelser.

Den internasjonale kjeden som i senere tid har etablert seg i Norge er Dominos, den amerikanske pizzakjeden som nå er over 60 år gammel. Kjeden er ansett som en av verdens største merkevare innen pizzaindustrien, og har over 16 500 restauranter fordelt på 92 land verden over. De etablerte seg i Norge i 2014 og har i dag 43 restauranter her til lands.

En av Norges eldste pizzakjeder er Peppes Pizza, som ble etablert av to amerikanere som flyttet til Norge fra USA for å finne tilbake til røttene til sine forfedre. Den første restauranten åpnet dørene i 1970 og er i dag den største pizzakjeden i Skandinavia med sine 1800 ansatte, og er representert fra Hammerfest i nord, til Kristiansand i sør.

Hamburger

Et av verdens aller største merkevarer har vært etablert i Norge siden tidlig 80-tallet. McDonalds er et merkenavn alle kjenner til og har et forhold til, og nordmenn ser ikke ut til å få nok av maten derfra. I dag har kjeden 73 restauranter i Norge, og er nærmest garantert å finne i alle byene du besøker. Med over 3100 ansatte er McDonalds en av Norges største arbeidsplasser for unge; og mange har sin første jobb eller sommerjobb nettopp her.

Kjeden som er kjent for sin kvalitetsrike, smakfulle og rimelige mat er Burger King, som har sitt opphav fra Jacksonville, Florida. Kjeden åpnet sine første restauranter i Norge i 1988, og siden har de utvidet jevnlig og etablert seg i de fleste byene og tettstedene i landet. På verdensbasis har selskapet over 11 300 restauranter fordelt på 57 land, men tre fjerdedeler av restaurantene er å finne i USA.

Sandwich

Sandwich

Etter å ha blitt etablert av en 17-åring i 1965 har Subway gradvis vokst seg til å bli en av verdens aller største hurtigmatkjeder. Kjeden har i dag over 44 000 ansatte på verdensbasis, og er kjent for sine raske og næringsrike sandwicher. Maten de tilbyr er alltid fersk, og gir kunden mulighet til å sette sammen sin egen sandwich med stort utvalg av tilbehør.

Den norske kjeden Bit Bite har litt av samme forretningsideen som Subway, og har siden 1997 vokst seg til å bli et svært populært stoppested for nordmenn. I dag har de over 70 restauranter i landet, og tilbyr både sandwicher, wraps og salater.